Nettsiden for deg med bolig!

FINN:

 

HYTTE & HUS


Få lar seg skremme av lyn


LYNMÅNED: I et normalår registreres det rundt 45 000 sky-til-bakke-lyn i Norge i juli. (Foto: Colourbox)

12.09.2014
Flertallet blir ikke redd i tordenvær, men fascineres heller av det, viser undersøkelse. Bli ikke for avslappet, advarer forsikringsbransjen.

42 prosent sier at de bryr seg lite eller ingenting om tordenvær. Ytterligere 44 prosent fascineres av det, viser en undersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

– Faren er at man blir for opptatt av å se etter spektakulære nedslag, og mange prøver å fange dem på film. Heldigvis tar lynet få menneskeliv i Norge, men de materielle skadene er svært store nå i juli, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Lynsesongen har startet for alvor. Torsdagens uvær førte til hele 7500 lynnedslag i Sør-Norge og en liten del av Sverige, ifølge Stintef Energi.

Tusenvis av datamaskiner, TV-er og elektriske apparater blir skadet i tordenvær hvert år. Lyn forårsaket små og store skader for drøyt 180 millioner kroner i fjor, viser tall fra Finans Norge. I rundt 1400 av de i alt 7557 registrerte tilfellene førte lynnedslag til brann.

Skadene skjer ofte på grunn av manglende forholdsregler. 56 prosent trekker ikke ut kontaktene til modem og ruter når det er varslet torden, ifølge undersøkelsen.

– Mange feilberegner hvor stor skade et nedslag kan gjøre. Lynet kan slå ned i bakken flere kilometer unna og likevel skape så store spenninger i nettet at det slår ut elektronikk. Modemer, rutere og datamaskiner er mest utsatt, sier Vennesland.

Redde kvinner

Et lyn kan varme opp lufta omkring til rundt 30 000 grader, og det skjer i løpet av svært kort tid. Derfor er det kanskje heller ikke så overraskende at mange også er redd eller engstelig i tordenvær, én av fem, ifølge undersøkelsen.

Det er imidlertid stor forskjell på menn og kvinner. 31 prosent av kvinner blir redd eller engstelig, bare 11 prosent av menn svarer det samme.

Den vanligste strategien for å stagge engstelsen, er å holde seg innendørs. Syv av ti svarer at de gjør det. 14 prosent går inn i et rom uten vinduer for å slippe å se lynene.

11 prosent følger det gamle rådet om å sette seg i bilen.

– Du kan godt sette deg i bilen. Karosseriet fungerer som et metallbur som gjør at strømmen går utenpå i stedet for gjennom. Men å være inne i huset gir sannsynligvis den samme bur-effekten siden lynet vil ta korteste veien til jord gjennom takrenner, det elektriske anlegget, vannrør eller annet metall, sier forsker Frank Dahlslett i Sintef Energi.

Gjemmer seg under senga

Av dem som svarer at de blir engstelig eller redd i tordenvær, oppgir fem prosent at de av og til legger eg under en seng eller trapp.

– Det har ingen positiv effekt. Å legge seg på magen øker snarere kontaktflaten enn å minke den, sier Dahlslett.

Og blir du overrasket av tordenvær i åpent lende, bør du gjøre deg så liten som mulig og stå med bena samlet.

– Hvis lynet slår ned i nærheten, vil strømmen som sprer seg i bakken gi spenningsforskjeller i føtter som står fra hverandre. Bena vil da kortslutte kretsen og føre til at strømmen går gjennom kroppen. Det forklarer hvorfor så mange dyr blir drept av lyn, sier Sintef-forsker Frank Dahlslett.

Tre nordmenn er drept av lyn siden 1996.

FAKTA OM LYN

¤ Tordenvær oppstår når varm, fuktig luft stiger fra oppvarmet bakke og møter kaldluft i høyere luftlag. Ispartiklene som dannes smelter før de når bakken, men skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter raskt oppadstigende luft.

¤ Lynet fører til at lufta utvider seg fort og skaper en sjokkbølge som beveger seg utover i alle retninger. Det er denne sjokkbølgen vi hører som torden.

¤ Lyden beveger seg med en hastighet på 333 meter i sekundet. Med andre ord er tordenværet én kilometer unna fra hvis det går tre sekunder fra du ser lynet til du hører tordenskrallet.

¤ I et normalår registreres litt over 100 000 sky-til-bakke-lyn i Norge. Cirka 45 000 av dem skjer i juli, cirka 18 000 i august. 2014 er så langt et normalår.

¤ De fleste lyn i vår del av verden skjer inni skyene, og de færreste når bakken.

¤ Den tryggeste beskyttelsen av elektrisk utstyr er å trekke ut kontaktene, men du kommer også langt med overspenningsvern. Overspenningsvern i sikringsskapet anbefales i tillegg til et finvern montert i nett- og strømuttak. Husk FG-godkjent vern.

(Kilde: If Skadeforsikring)

 

 

Husleverandører

Interiørbutikker

 

Vi hjelper deg,

Velkommen til Hytte og Hus portalen. Vi hjelper deg med å finne profesjonell hjelp på en litt lettere måte. Her vil du finne fagfolk som vet hva de driver med, som kan hjelpe deg med alt innen bygg.